Tantes nits sense dormir
Vivim sota el paradigma del 24/7, en què el neocapitalisme, la globalització, i la cultura de la hiperconnectivitat defineixen una societat en què la diferència entre el temps de productivitat i el de descans és cada cop més difusa.
En un món incandescent, en que la il·luminació de les ciutats, de les carreteres i autopistes, i també de les pantalles dels nostres dispositius rivalitzen amb la foscor de la nit, i en què la vigília i l’operativitat constant són recompensades, dormir és una estranyesa, un temps excepcional en què no som treballadors ni consumidors.
Tantes nits sense dormir explora l’estatus del son i del temps de descans en una societat on la productivitat i el consum mai s’aturen. És possible imaginar un futur en què els humans no dormin? En un món 24/7, dormir pot ser una acció política, un acte de resistència?
Aquest projecte ha comptat amb el suport de les Beques Barcelona Crea 2021 de l’Ajuntament de Barcelona.
Capítol 1
En detriment d’una concepció del son com una funció vital i natural del cos, en les últimes dècades ha anat emergint una forma pragmàtica de concebre el son, desvinculant-lo de la idea de necessitat, i entenent-lo com quelcom que pot ser regulat i instrumentalitzat, especialment en benefici de dinàmiques de productivitat, rendiment i optimització. En aquest primer capítol de Tantes nits sense dormir abordem la qüestió de la manca de son i de la seva relació amb el rendiment i la mercantilització de la vida d’una manera constel·lativa, a partir de referències teòriques i socieconòmiques, de fets històrics i d’anècdotes.
Amb referències i cites bibliogràfiques de textos d’Alexei Penzin, Jonathan Crary, Plató i Marx, i a l’article de Jaime González “Nootrópicos: las “drogas inteligentes” de moda en Silicon Valley” (BBC Mundo, 2015, així com a diferents apps per al monitorage i la millora del son.
Amb fragments dels temes musicals Otra noche sin dormir, de Rosendo y Barricada, Death Bed (Coffee for Your Head), de Powfu ft. beababoobee, Godzilla, d’Eminem ft. Juice WRLD i Goodnight Moon, de Shivaree.
Coordinació general de Matias Rossi.
Aquest projecte ha comptat amb el suport de les Beques Barcelona Crea 2021 de l’Ajuntament de Barcelona.
- 30/01/2023 / #actualitat
- Programa: Dijous de Ràdio SUBSCRIBE TO PROGRAM
-