Avui parlarem d’un científic barceloní: Eduard Fontserè i Riba, que va néixer l’1 de març de 1870 i va morir també a Barcelona, el 18 de setembre de 1970. Doctor en ciències fisicomatemàtiques, va ocupar les càtedres de Geodèsia, Mecànica Racional i Geodèsia i Astronomia a la Universitat de Barcelona.
Quan l’ajuntament de Barcelona va encomanar a RACAB de fixar l’hora oficial, Fontserè va ser director del Servei Horari entre 1894 i 1961.
D’aquesta tasca seva tenim una petita introducció a un especial al carrer de Ràdio Farró pel dia de la ràdio, en què Fenòmens Naturals va participar.
Fontserè va presentar un projecte d’observatori astronòmic al cim del Tibidabo, posat en pràctica en construir-hi l’Observatori Fabra i va acabar sent director de la Secció Meteorològica i Sísmica de l’Observatori Fabra (1912-1962). I va impressionar la primera radiografia a l’Estat.
Però pel que parlarem avui és per la seva faceta de meteoròleg.
Va organitzar la Xarxa Pluviomètrica de Catalunya, establir l’observatori meteorològic del turó de l’Home; amb l’ajuda de l’IEC, va crear l’Estació Aerològica de Barcelona, cèl·lula inicial del Servei Meteorològic de Catalunya, la seva gran obra, que dugué a terme sota la protecció de l’IEC i la Mancomunitat de Catalunya.
Perquè ens parli de la seva tasca i del seu llegat, avui tenim a Montserrat Busto, de la Unitat de Canvi Climàtic, del Servei meteorològic de Catalunya.
Més informació: <fenomensnaturals.net>
- 09/02/2023 / ciència, historia, meteorologia
- Programa: Fenòmens Naturals SUBSCRIBE TO PROGRAM
-