×
back

Balls · Músiques · Resistències | La Salsa i els seus formats


Salsa és el nom comercial donat a tota la música caribenya d’influència afrocubana en els anys setanta. La designació de l’estil sorgeix de la convivència de ritmes com el son, el gua...

Salsa és el nom comercial donat a tota la música caribenya d’influència afrocubana en els anys setanta. La designació de l’estil sorgeix de la convivència de ritmes com el son, el guaguancó, el mambo… La salsa és un dels millors exemples de com el diàleg entre diàspores és rellevant a l’hora de generar processos de creació musical.

A quines lògiques de resistència respon la salsa i quin paper hi juguen formats com el vinil o el cd? Quina influència tenen els factors socials amb relació als criteris musicals? Com se sent, es balla i es viu la salsa en els barris de la ciutat? Proposem una conversa seguida d’un espai de punxada musical com a mitjà per generar un espai de coneixement genealògic i experiencial entorn aquest gènere.

Amb:

Carlos Mario Mojica (Don Alirio): picotero, curador, selector, col·leccionista i investigador musical amb èmfasi en l’estudi i la protecció dels sons d’Amèrica Llatina i el continent africà.

Pedro Velasco Rivera (Dj. Peruchin): selector musical des de finals dels setanta amb èmfasis en el moviment salsero i a Barcelona des del 2005 en sales, concerts i festes com Drops, Underground, Barts, Guzzo La Dionisiaca, LSD, Barcelona Salsa & Latin Jazz Festival, actualment resident de la sessió Latin Underground del Diobar.

Maira Alejandra Mejia (Dj. La Niña Mai): Dj. selectora i productora d’esdeveniments resident a la ciutat de Barcelona. Coneguda per la seva onda caribenya al musicalitzar els espais per mitjà de les seves sessions.

Paula Bastidas: fundadora de PR_latindance. Professionalment enfocada en comunicació i relacions públiques, i artista de cor. En l’actualitat, emprèn el seu projecte anomenat “PR_LATINDANCE”, que té com a enfocament generar visibilitat de la cultura llatina a través de classes de ball, coreografies i entrevistes a persones i llocs que divulguin la cultura, per mitjà dels seus talents.

Claudia Fuentes: fundadora del Projecte Salsa Queer: projecte SALSA CUIR, creat i dirigit per l’artista xilena, radicada a Barcelona, Claudia Fuentes KALI, neix a finals de l’any 2022 i està enfocat al col·lectiu LGTBIQ+ i dissidències, enfront de la necessitat de facilitar un espai divers, ampli i no heteronormatiu d’aprenentatge, pràctica i gaudi de la Salsa, ja que no existeixen espais adequats i segurs on desenvolupar aquest estil de ball. Claudia Fuentes KALI: artista transdisciplinaria xilena dedicada a la dansa i la performance, ballarina, coreògrafa, professora de dansa i filosofia, amb més de vint anys d’experiència, radicada a Espanya des de fa deu anys.

La Otra Rumba: col·lectiu d’amigues, però sobretot d’apassionats per la música en vinil, majoritàriament salsa però movent-se cap a altres ritmes afrocaribenys i del món com la cúmbia, el boogaloo, descarga, mambo, merengue, zouk, soukouss, funk… El col·lectiu vol rescatar la passió del melòman/a per la reproducció musical analògica, el vinil, l’acetat, el LP, portant-lo al món del gaudi, de la festa, de l’algaravia, del bochinche, de la rumba, del fet de compartir, de connectar, de conèixer, en definitiva, al cor del rumbero.

Dinamitza:

Leonardo Pizarro Músic: compositor i productor d’esdeveniments resident a la ciutat de Barcelona.

Col·labora:

La Ciutat Invisible
La Deskumunal
Pa´Entro Mi Gente


  • 31/05/2023 / balls, músiques, salsa


  • 1 Star (2 votes)
    Loading...
  • <iframe width="600" height="60" src="https://player.xrcb.cat/?url=https://xrcb.cat/wp-content/uploads/2023/05/salsa_mix.mp3&podcast=Balls · Músiques · Resistències | La Salsa i els seus formats&podcastlink=https://xrcb.cat/en/podcast/balls-%c2%b7-musiques-%c2%b7-resistencies-la-salsa-i-els-seus-formats/&radio=Espai Avinyó – Llengua i cultura&radiolink=https://xrcb.cat/en/radio/espai-avinyo/" frameborder="0" scrolling="no" style="overflow: hidden; max-width: 100%;">Iframe no esta soportado en tu navegador.</iframe>