India és una obra de dansa-teatre que recorre la història de vida de tres dones, construint un relat tridimensional on el passat, present i futur s’entrecreuen donant compte de les vastes i complexes relacions entre racisme, força de treball i gènere. El cos de l’Índia parla de colonialisme encara avui, i el farà demà. En ella s’inscriu la història de generacions que han callat per a sobreviure: la història d’Amèrica Llatina colonitzada. Un viatge cap a les arrels, un manifest sobre com els cossos marrons parlen de la història que ens han ocultat.
A partir d’aquesta proposta escènica, us convidem a una conversa posterior per analitzar com s’entrecreuen el racisme, el classisme i el gènere des d’una perspectiva històrica i interseccional. Què suposa un exercici d’escriptura autobiogràfica i de recuperació de les vivències dels “cossos marrons” en el marc de les jerarquies racials contemporànies? Quines problemàtiques trobem en la narrativa del mestissatge a l’hora de proposar el trencament de lògiques colonials quan parlem de l’alteritat?
Amb:
– Mar Ortiz: intèrpret, investigadora escènica i docent de dansa. S’inicia en danses folklòriques del seu país (Argentina), i posteriorment concentra la seva formació i desenvolupament personal en la recerca en dansa contemporània, decisió que la porta a treballar en companyies i festivals de l’Argentina i Espanya. Com a pedagoga ha dedicat gran part del seu temps a impartir classes en el Sistema d’Educació Obligatòria de l’Argentina i en diferents centres culturals independents. Les seves propostes inclouen dins del llenguatge de la dansa a la interpretació, l’ús de la veu i el diàleg amb altres llenguatges artístics. La seva última composició escènica, “India”, ha estat seleccionada en la convocatòria de Teatres de Proximitat a Barcelona, va ser coproduïda per Sala Fènix Barcelona, i compta amb el suport del Fondo Nacional de las Artes de Argentina.
– Úrsula Santa Cruz: psicòloga d’origen peruà. Formadora, facilitadora de grups i investigadora. Doctoranda en Psicologia (UAB). Els seus temes de treball són les violències cap a les dones migrades i racialitzades, la salut mental (psicològica) i racisme des de les perspectives descolonial, antiracista i interseccional. Realitza atenció, acompanyament i teràpia psicològica. Creadora del Taller d’escriptura autobiogràfica (2014). Li interessa la psicologia corporal, actualment cursa el tercer any d’Anàlisi Bioenergètic. Cofundadora de l’Associació ‘Sembrar: Incidència per a la transformació social’. Feminista i activista antiracista.
Col·labora: Centre Cívic Cotxeres Borrell