×
back

Festival Grec 2021 | El llegat de les músiques negres a Barcelona


Les veus d’artistes de la diàspora africana són un dels vehicles que conecten el continent amb Barcelona, és per això, que us proposem un espai de diàleg per donar resposta a la qüestió:...

Les veus d’artistes de la diàspora africana són un dels vehicles que conecten el continent amb Barcelona, és per això, que us proposem un espai de diàleg per donar resposta a la qüestió: Quin és el llegat de les músiques negres a Barcelona?

De la mà d’algunes cares conegudes de l’escena musical de la ciutat, coneixerem les diverses genealogies i com, a través d’aquestes, s’han transmès aquest llegat. També descobrirem quines han estat les lògiques de resignificació musical que s’han dut a terme, i sobretot,  reflexionarem sobre quins tipus de futurs podem imaginar col·lectivament per a la creació d’espais de musicalitat vius que amplifiquin aquest llegat i ens portin a altres llocs.

Aquesta activitat forma part del “Cicle Colonialitat, Racisme i Creació” (Festival Grec, 2021): Un cicle de debats que es planteja com una oportunitat per a reiniciar una conversa inacabada entre afrodescendents i africans, i entre aquests i la ciutat en la qual viuen. A més, pretenen despertar la curiositat i aportar coneixement i experiències transformadores tant per als creadors de diferents generacions com per al públic.

Amb:

  • Arema Arega és una cantautora, pintora, dissenyadora, productora musical i realitzadora audiovisual cubana d’origen etíop, nascuda a Rússia, que actualment resideix a Barcelona. La seva música és una barreja de gèneres des de les sonoritats tradicionals de la música cubana fins al soul, el jazz, la bossa nova, la música electrònica entre d’altres. Com a cantautora es presenta a guitarra i veu, encara que també la podem trobar acompanyada per formats grans. Guanyadora de el VII Premi de Ibermúsicas a la creació de cançons. La seva obra apareix en dues de les Compilacions de el projecte Havana Cultura fetes pel Dj Anglès Gilles Peterson i en dos dels àlbums de l’agrupació alemanya Bahama Soul Club, amb qui continua col·laborant. “The Soundtracks“, el seu projecte en solitari, és l’eix de la seva creació musical actual, una banda sonora per a una pel·lícula imaginària.
  • Crotchet Fiona és una cantautora i rapera, originària de Guinea Equatorial, amb més d’una dècada vivint a la ciutat comtal. De les seves arrels bantu de la tribu fang li agrada barrejar ritmes, el seu estil musical és el Trap, afrotrap, hip-hop, R&B i afro house.
  • Fanta Cissokho és filla d’una diva guineana dels sons mandinga, Mahawa Kouyaté i d’un mestre de la kora senegalesa, Soundioulou Cissokho, però, a més, entre els seus ascendents hi ha coneguts griots, uns narradors d’històries propis de l’Àfrica Occidental que estan a cavall entre el cantant, el poeta i aquells dipositaris de la tradició oral que, a Occident, van desaparèixer fa ja molt de temps. El que fa Fanta Soundioulou Cissokho és transportar fins al present l’art dels griots africans i apropar-nos així a una forma cultural riquíssima que combina un perfecte coneixement de la tradició amb l’art de la improvisació.
  • Joe Psalmist és pianista, productor musical, compositor i músic, és fundador i director del First African Gospel Choir, un cor amb gran reputació des de la seva última actuació al Palau Sant Jordi, sens dubte Joe ha fet sentir la seva presència a l’escena musical de Barcelona amb la seva participació activa en diversos grups com Ànima afrobeat Ensembles, Orquestra Africana de Barcelona, i molts més.
  • Marc Ayza Deu (1976). Bateria freelance, docent, professor a l’ESEM Taller de Músics. També líder dels seus propis projectes. Actiu a l’escena del jazz (encara que no se sent molt identificat amb aquesta paraula) des de fa més de 25 anys. Ha col·laborat amb artistes de la talla de Wallace Roney, Antonio Hart, Brandee Younger, Esperanza Spalding, Rogiérs, Carles Benavent, Perico Sambeat, Jason Lindner, Mulgrew Miller, Sheila Jordan, Steve Kuhn y un llarg etcètera. Destaquem els seus albums: Deejah (2004) Offering (2008) Live at Home (2012). Amb un peu a l’escena Hip Hop, pioner en incorporar els seus sons a l’escena jazzística del país. Creador també de les Cypha Sessions, sessions que van representar un acostament d’aquestes dues escenes.

Dinamitza:

Col·labora:

Radio Africa Magazine i el Centre Cultural Albareda.

 

*Imatges: Centre Cultural Albareda


  • 06/07/2021 / africa, art, diaspora africana, musica, radio africa


  • 1 Star (1 votes)
    Loading...
  • <iframe width="600" height="60" src="https://player.xrcb.cat/?url=https://xrcb.cat/wp-content/uploads/2021/07/Llegat.MusiquesNegres.mp3&podcast=Festival Grec 2021 | El llegat de les músiques negres a Barcelona&podcastlink=https://xrcb.cat/en/podcast/festival-grec-2021-el-llegat-de-les-musiques-negres-a-barcelona/&radio=Espai Avinyó – Llengua i cultura&radiolink=https://xrcb.cat/en/radio/espai-avinyo/" frameborder="0" scrolling="no" style="overflow: hidden; max-width: 100%;">Iframe no esta soportado en tu navegador.</iframe>