El “Llibre de família” ha format part dels arxius de vida de gairebé la totalitat de les famílies amb nacionalitat espanyola. La seva funció principal és la de registrar la relació de parentiu familiar i a més servir com a document legal. Es tracta d’un arxiu de la història familiar però també un testimoniatge viu de les transformacions del concepte de família.
En el marc del 15 de maig, Dia Internacional de les famílies, us proposem reflexionar, a través d’un taller de fanzine sobre les següents qüestions: Com podem reconstruir les memòries de la diàspora i migració que han afectat les transformacions en les famílies de bagatges migratoris diversos? Quin tipus d’històries poden explicar o ocultar les imatges del nostre arxiu familiar? Com, des de la creació artística, es pot generar, recuperar, protegir i traçar les diferents interseccions entre les trajectòries migratòries i les familiars?
Amb:
– Xirou Xiao. És una jove artista nascuda a la Xina amb base a Madrid des de 2013. Doctoranda en la Facultat de Belles Arts de la UCM. Principalment, treballa com a/r/tógrafa (artista+educadora+investigadora), també és performer, productora i mediadora artística i intercultural. Creadora i directora de la Companyia de Performance Cangrejo Pro. *螃蟹计划 (CPCP.); co-fundadora de Liwai Acción Intercultural; membre coordinadora de la Red de Diáspora China en España i el grup motor de joves artistes d’origen xinès a Madrid.
– Emily Sun. És artista, educadora, i escriptora xinesa-nord-americana de Colorado radicada actualment a Madrid. Va estudiar Estudis Ètnics en la Universitat Brown, i ha treballat com a didàctica en museus i professora d’idiomes. Les seves últimes recerques exploren les memòries de la diàspora a través de llenguatges sonors i processos col·laboratius. És artista-en-residència amb Galaxia La Perla en l’Associació Cultural La Parceria, on desenvolupa programació lúdica i artística per a joves migrants, i col·laboradora de Tian Ma Xing Kong, projecte de mediació artística per a famílies xineses dirigida per Xirou Xiao. També desenvolupa accions culturals com a part del Grup de Joves Artistes d’Origen Xinès a Madrid.