En el marc del 21 de març, Dia Internacional contra el racisme, es planteja fer un exercici de visibilització i recuperació de la memòria gitana de la ciutat com a eina contra l’antigitanisme. Per això, es proposa visitar l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí per a «alliberar els arxius» i reflexionar sobre com els arxius comunitaris poden ser considerats com a elements de memòria, d’identitat viva i de reivindicació social del poble gitano.
A partir d’una Rromano kidipen (trobada gitana) analitzarem quina és la relació entre el racisme antigitano i la configuració de l’arxiu de la ciutat, què implica generar «un arxiu gitano» com a eina per resignificar els arxius fets des de la perspectiva de la cultura dominant, i com podem fer memòria de la història gitana tenint en compte el pes de l’antigitanisme però a la vegada posar en valor la Rromanipen o gitanitat?
Amb:
– Associació gitana Lachó Bají Calí és l’associació de dones gitanes del barri del Gornal fundada l’any 1991. Lacho Baji Cali, en rromanó significa «la bona sort gitana» i era el nom de l’escola del barri de barraques de La Cadena. Aquestes paraules són un lloc de memòria, un rastre de les formes de vida de la comunitat gitana de L’Hospitalet que uneix explícitament el present de la comunitat gitana del Gornal amb el seu passat.
– Associació Cultural Gitana Rromane Siklǒvne és una entitat juvenil que neix durant l’any 2011 al barri del Bon Pastor a Barcelona. Està formada pels primers alumnes gitanos del barri que van finalitzar l’educació obligatòria i accediren a estudis superiors. L’entitat pretén donar suport a nois i noies gitanes del barri perquè finalitzin els estudis obligatoris i motivar-los a continuar amb el seu procés educatiu i formatiu. Impulsora del Museu Virtual del Poble Gitano a Catalunya.
– Associació Carabutsí és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu fundacional la dinamització, difusió i preservació de la cultura de la comunitat gitana resident a Catalunya i que ha construït una identitat pròpia i diferencial, així com la promoció integral dels gitanos i gitanes i la lluita contra totes les actituds xenòfobes, d’exclusió social i/o marginació.
– Voces gitanas, Rromane Glasura és una ràdio associativa, oberta i participativa que vol esdevenir un espai de representació i difusió de la cultura, idees i accions del poble gitano i especialment de la veu de les dones, motor de canvi de la comunitat.
– Instituto Romanó para Asuntos Sociales y Culturales (IRASC) és una organització no governamental de caràcter no lucratiu, nascuda el 1988 i genuïnament gitana, dedicada a la defensa de la comunitat gitana i al reconeixement de la seva cultura en el desenvolupament de la seva participació en la diversitat cultural universal, especialment en l’europea, la prioritat de la qual és aconseguir la plena inclusió social de la comunitat roma. Participa amb la Unió Romaní Internacional en les activitats que persegueixen el reconeixement de la seva cultura.
Coorganitza: Xarxa de Comunitats de Memòria – Cultura Viva
Col·labora: Arxiu Municipal del Districte Sant Martí