×
back

‘Museus (Im)possibles’ | L’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona​


L’EcoMuseu Urbà Gitano (EMUGBA) és un projecte sociocomunitari promogut per l’Associació Carabutsi des del 2018 amb la col·laboració de l’Associació Inter-Acció, entre d’altres enti...

L’EcoMuseu Urbà Gitano (EMUGBA) és un projecte sociocomunitari promogut per l’Associació Carabutsi des del 2018 amb la col·laboració de l’Associació Inter-Acció, entre d’altres entitats i institucions. Aquest projecte ha implicat diferents accions que inclouen la investigació, preservació i divulgació de la memòria i cultura gitana amb la implicació directa de la comunitat i, especialment, de dones gitanes filles dels “Gitanos del Portal” (antic portal de Sant Antoni).

Us convidem a conèixer de prop aquesta iniciativa i reflexionar sobre les potencialitats i reptes d’engegar i sostenir un procés comunitari de recuperació d’arxius per a la reconstrucció de la memòria gitana de la ciutat? Quines implicacions té aquesta proposta de cara a repensar l’imaginari que tenim sobre el patrimoni cultural. Davant de processos creixents de gentrificació, precarització i estigmatització que ha patit el barri del Raval, en quina mesura, la proposta d’un EcoMuseu Urbà Gitano, ens convida a imaginar noves formes de pensar la funció social dels museus en diàleg amb al territori i comunitats que els hi envolta?

El cicle ‘Museus (Im)possibles’ pretén generar diferents espais pedagògics i de reflexió en clau intercultural entre artistes, professionals i personal tècnic vinculat amb la creació artística i gestió cultural de la ciutat, amb l’objectiu de repensar i ampliar, conjuntament, la mirada en relació amb els imaginaris occidentals sobre la diversitat cultural presents en les propostes expositives que ofereixen, sales, centres culturals, equipaments de proximitat i museus. La idea és que la mateixa exposició faciliti l’anàlisi i llanci eines de canvi a l’hora de construir el relat que l’acompanya.

Amb:

  • Talita Gabarre Reyes (Barcelona, 1999). Dona gitana del carrer de la Cera. Dins la seva família conflueixen una gran tradició rumbera i dels pastors evangèlics; identitats determinants a la configuració històrica i social de la comunitat gitana catalana. Pertany a la junta de l’Associació Carabutsi i desenvolupa diferents funcions en la catalogació i gestió del projecte d’Arxiu de Memòria Oral i Visual de Barcelona.
  • Samuel Garcia López (Barcelona, 1981). Director de lleure. Activista rumbero, músic, tècnic educatiu i mediador comunitari. Té una dilatada carrera com a músic professional amb grups emblemàtics de la Rumba Catalana i és un conegut activista pels drets dels gitanos catalans a Barcelona. És president de Carabutsi i director de l’EMUGBA. Coordina els diferents projectes dins de l’àmbit de l’educació, la cultura i de la memòria oral.
  • César Martínez Medina (Sabadell, 1966). Llicenciat en Belles Arts, Postgrau en Resolució de conflictes comunitaris i actualment realitzant el TFG en el Grau d’Antropologia Social i Cultural. Ha treballat com a guionista de continguts interactius i audiovisuals dins de l’àmbit de la museografia i dels centres d’interpretació. També desenvolupa tasques de docent i diferents accions socioeducatives especialment amb barris amb forta presència gitana. És membre de les juntes de l’Associació Inter-Acció i l’Associació Carabutsi, on desenvolupa tasques en el disseny i implementació de diferents projectes d’interculturalitat i memòria.

Col·labora: Associació Carabutsi i Associació Inter- Acció.


  • 21/09/2021 / #projectecultural, Gitanos, historia, Raval


  • 1 Star (No Ratings Yet)
    Cargando...
  • <iframe width="600" height="60" src="https://player.xrcb.cat/?url=https://xrcb.cat/wp-content/uploads/2021/09/EcomuseuUrbà_vio.mp3&podcast=‘Museus (Im)possibles’ | L’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona​&podcastlink=https://xrcb.cat/es/podcast/lecomuseu-urba-gitano-de-barcelona%e2%80%8b/&radio=Espai Avinyó – Llengua i cultura&radiolink=https://xrcb.cat/es/radio/espai-avinyo/" frameborder="0" scrolling="no" style="overflow: hidden; max-width: 100%;">Iframe no esta soportado en tu navegador.</iframe>