Què ens diu el desconeixement de la necròpolis islàmica localitzada l’any 1991 sota la Plaça Comercial sobre la forma en què es fa memòria als carrers i places de la ciutat? Què va suposar l’esclavatge de musulmans a la Barcelona del segle XI? Quines continuïtats trobem sobre aquest fet pel que fa al tractament dels cossos i gestió dels cementiris islàmics avui dia?
En el marc de les festes de La Mercè 2023, els cicles Baxiluna برشلونة : (Des)memòria del passat i present islàmic i Estar, narrar, 7, 8 de Bornlab, el programa de mediació comunitària d’El Born CCM, us proposen, a través de diversos formats de transmissió oral i d’activació artística, un acte de recuperació simbòlica per mantenir viva i visible la memòria islàmica a l’espai públic de la ciutat.
Amb:
– Fatiha Elmouali. Tècnica d’acollida, llicenciada en ciències Econòmiques i Doctora en ciències de l’educació per la UAB amb la tesi «Mares d’origen marroquí a Catalunya: entre les experiències personals i els processos d’acompanyament a l’escolarització dels fills i filles». També és activista pels drets humans, contra el racisme i la islamofòbia.
– Yousra Touri El Mansouri. Filla de la ciutat de Vic, de branques catalanes i arrels nord-africanes. Graduada en Educació Social. Acompanya les persones perquè es compleixin els seus drets i garantir una vida digna és la seva professió i vocació. Per aquesta raó, a part d’exercir com a tècnica social, fa cursos de formació, conferències, col·laboracions escrites en diferents mitjans, etc.
– Abdel Aziz El Mountassir. És un actor i activista marroquí, resident a Barcelona des de fa més de trenta anys. El rodatge de la pel·lícula En construcción de José Luis Guerín al Raval li va oferir l’oportunitat d’obrir-se pas en el món del cinema i de desenvolupar una més de les seves vocacions, la d’actor. Des del 2000, Abdel ha intervingut en nombroses produccions cinematogràfiques i teatrals, va ser nominat com a millor actor secundari XIII Premis Gaudí 2021, entre d’altres, però, de fet, la seva dedicació principal és la lluita per tota mena de causes justes, així com la lectura i l’escriptura. En aquest sentit, es defineix com a actor accidental i exiliat permanent.
– DJ Souمeya. Souمeya és una DJ algerina establerta a Barcelona. Les seves barreges fusionen melodies i gèneres clàssics magrebins (Chaabi, Raï, Gnawa, Andalusi, Kabyle…) connectant generacions i cultures.
Comissariat:
– ERRO Grupo és un grup interdisciplinari que neix l’any 2001, a Florianópolis SC-Brasil, amb l’objectiu d’experimentar l’art com a intervenció en la vida quotidiana. Integrat per Sarah Ferreira, Michel Marques, Luiz Henrique Cudo, Luana Raiter i Pedro Bennaton, les seves obres tenen un fort component antropològic i polític fruit de la intersecció entre la pràctica artística, la recerca etnogràfica i l’agitació política al carrer. Explora els espais urbans com a àmbits d’actuació a través de la creació de situacions i de possibles relacions entre persones que passegen pel carrer, buscant altres maneres de viure i de fer ciutat. El seu llenguatge es construeix a partir de la recerca i la pràctica sobre les arquitectures (socials i materials), els mitjans de comunicació, les lleis i els discursos col·lectius que conformen l’espai urbà i que construeixen el seu paisatge. Des del 2018 també treballa a Barcelona, on viuen Raiter i Bennaton.
Coorganitza:
Col·labora: Fundació Solidança