En el marc de la Setmana mundial de l’alimentació sostenible i del 12 d’octubre, es proposa un espai de diàleg al voltant del documental “El cost de la fruita”, un retrat coral de les vides precaritzades dels treballadors de temporada, majoritàriament d’origen subsaharià i magrebí, i dels petits pagesos que cada estiu treballen als camps de Lleida.
Amb aquest marc, es proposa fer un exercici de revisió i anàlisi històrica sobre la continuïtat de les lògiques colonials de l’economia de plantació, a través de les formes de producció, distribució i consum d’aliments a escala local i global. Quins són els efectes en les condicions de vida de les persones, la salut i l’impacte mediambiental que suposa aquesta forma d’entendre l’aprovisionament d’aliments i com això condiciona les possibilitats reals per assolir justícia i sostenibilitat al sistema alimentari, avui.
Amb:
Julieta Lara: migrant, mare, creadora i diversa funcional. Impulsora de La Ambulante (Kantina Migrante) projecte autogestionat que neix de la urgència d’afrontar la precarietat i del suport de companyes migrants de la Nova Usurpada, context en el qual es col·lectivitza. Barreja sabors vegans i l’amor per les receptes de les seves ancestrals, realitzades amb productes de proximitat i temporada per a no generar demandes nocives en les comunitats originàries. Projecte que vol influir de manera positiva en la dignitat alimentària i les seves lògiques ecològiques.
Kaire Ba: sociòloga, autora del capítol “Los zoológicos humanos del siglo XXl” del libro “Cuando somos el enemigo”. Coordinadora de la campanya ‘Pareu de Parar-me‘ impulsada per SOS Racisme Catalunya, contra la perfilació racial. Interessada en la investigació del racisme científic i els zoològics humans, i com aquests segueixen generant imaginaris en l’actualitat.
Col·labora: La Panafricana
(C) Khalid Ghali