×
back

Museus (Im)possibles | L’art marítim de la dominació


El Museu Marítim de Barcelona és un espai per a la interpretació i difusió de la cultura marítima catalana mitjançant la recerca, conservació i salvaguarda del patrimoni. El museu té la volunt...

El Museu Marítim de Barcelona és un espai per a la interpretació i difusió de la cultura marítima catalana mitjançant la recerca, conservació i salvaguarda del patrimoni. El museu té la voluntat d’excel·lir en la gestió patrimonial, la creació de coneixement i l’educació, amb la missió d’actuar com a impulsor del progrés social i territorial del seu entorn, des de l’òptica de la relació de Catalunya i la seva gent amb la mar.

En el marc del cicle Museus (Im)possibles es proposa fer una visita per analitzar el seu relat museogràfic, patrimonial i històric en relació amb la ciutat i el mar. En aquesta ocasió, ens interessa reflexionar, entre altres qüestions, sobre: Quines implicacions ha tingut la idea de dominació del mar en el curs de la història occidental i en el relat del museu? Quines conseqüències podem trobar avui dia en la construcció de l’altre – de cultura àrab, musulmana o gitana -, derivat de l’expansió catalana per la Mediterrània i l’Atlàntic? Quin impacte ha tingut el comerç marítim transatlàntic impulsat des de Catalunya en la vida i història d’Abya Yala, l’Àfrica i la mateixa ciutat de Barcelona?

Més informació:

El cicle Museus (Im)possibles pretén generar diferents espais pedagògics i de reflexió en clau intercultural entre artistes, professionals i personal tècnic vinculat amb la creació artística i gestió cultural de la ciutat. L’objectiu és repensar i ampliar la mirada en relació amb els imaginaris occidentals sobre la diversitat cultural presents en les propostes expositives que ofereixen sales, centres culturals, equipaments de proximitat i museus de la ciutat.

Amb:

Mafe Moscoso: docent en el Centre Universitari d’Arts i Disseny BAU i forma part de Gredits. Treballa i investiga entre/a través/per a/amb/des dels entrecreuaments entre etnografia, escriptura i art, des d’una perspectiva antiracista i feminista. Entre d’altres, és autora del llibre Biografía para uso de los pájaros: infancia, memoria y migración (2013) i del llibre de poesia Desintegrar el hechizo. Versitos anticoloniales (2021). Els seus treballs s’han publicat en revistes acadèmiques, llibres, fanzines i mitjans electrònics. Col·labora amb El Estado Mental i Plan V, El Salto i el diario.es.

Helios F. Garcés: escriu sobre el nexe entre racisme i capitalisme, sobre literatura crítica, ha col·laborat amb mitjans com El SaltoRevista CTXT o La Marea. És autor de dos llibres de poemes, de diversos assajos en llibres col·lectius i ha militat i participat com a formador en diferents iniciatives de lluita contra el racisme a l’Estat espanyol.

Coorganitza: Museu Marítim de Barcelona


  • 24/05/2023 / colonialisme, memòries, racisme


  • 1 Star (No Ratings Yet)
    Loading...
  • <iframe width="600" height="60" src="https://player.xrcb.cat/?url=https://xrcb.cat/wp-content/uploads/2023/05/podcast_maritim_mixdown.mp3&podcast=Museus (Im)possibles | L’art marítim de la dominació&podcastlink=https://xrcb.cat/en/podcast/museus-impossibles-lart-maritim-de-la-dominacio/&radio=Espai Avinyó – Llengua i cultura&radiolink=https://xrcb.cat/en/radio/espai-avinyo/" frameborder="0" scrolling="no" style="overflow: hidden; max-width: 100%;">Iframe no esta soportado en tu navegador.</iframe>