Quins són els grans temes que ens trobem en la literatura de les diàspores asiàtiques? Per què a les nostres prestatgeries hi manquen obres literàries escrites per dones d’origen asiàtic? Quines referents, plataformes i formes d’expressió literària promogudes per la diàspora asiàtica espanyola i catalana coneixem?
Per donar resposta a aquests grans interrogants, us proposem un diàleg literari, en el marc de la Diada de Sant Jordi, sobre la vida i obra d’Aki Shimazaki i Gish Jen, dues escriptores d’origen asiàtic de gran rellevància en el món literari mundial.
Amb:
Glady de la Cruz Juria: sinòloga, traductora de xinès i correctora. D’origen filipí, va trobar entre les pàgines dels llibres el seu refugi. A través de la seva pàgina Molt de Llibres, dóna a conèixer, mitjançant ressenyes i articles, la literatura asiàtica que ha estat traduïda a l’espanyol.
Paloma Chen: nascuda a Alacant, de pares xinesos immigrants i criada a Utiel (València). Les experiències de la seva infància van impulsar la seva investigació periodística “Créixer en ‘un xinés’”. Col·labora amb mitjans com El Salto, El País i À Punt Media. Cogestiona la plataforma Tusanaje, amb la qual ha coorganitzat jornades culturals com la I Trobada de la Diàspora Xina a Espanya al Matadero de Madrid. Ha guanyat el Premi Nacional de Poesia Viva “L de Lírica” 2020, per la seva poesia sobre la identitat intercultural i l’existència híbrida.
Dinamitza:
Anna Fux: cofundadora de PAI PAI MAG, una revista online creada a principis de l’any 2020 per i per a la diàspora asiàtica. El mitjà celebra i evoca la cultura i l’art de la comunitat asiàticadescendent amb l’objectiu de crear consciència comunitària i narratives col·lectives.
Col·labora: