×
back

21M | Sobre literatura i “raça”


En el marc del 21 de març, Dia Mundial de la poesia i Dia Internacional per l’eliminació de la discriminació racial, us convidem a preguntar-nos: Quin lloc ocupa la qüestió racial en la...
En el marc del 21 de març, Dia Mundial de la poesia i Dia Internacional per l’eliminació de la discriminació racial, us convidem a preguntar-nos: Quin lloc ocupa la qüestió racial en la literatura? En quina mesura la retòrica del mestissatge ha possibilitat o condicionat generar transformacions en l’imaginari col·lectiu sobre la “raça” dins la cultura? Què implica pensar i practicar l’escriptura i la poesia com a acte polític?
Per respondre a aquestes qüestions, de la mà d’Helios Fernández Garcés, revisitarem l’obra d’alguns referents de la literatura contemporània, com Jaime Gil de Biedma, Federico García Lorca i la Generació Beat, entre d’altres. Posteriorment, gaudirem d’una conversa poètica dinamitzada pel col·lectiu Synusia amb la participació de Paloma ChenMafe Moscoso i el públic, per parlar sobre els temes, les condicions i possibilitats de publicació i distribució de narratives antiracistes creades per poetes de l’escena literària de la ciutat.
Amb:

Helios F. Garcés escriu, cròniques, articles i assaigs en mitjans de comunicació i revistes crítiques com El Salto, l’anterior Diagonal, Revista ctxt, Tabula Rasa o La Marea. Ha publicat Entrevista a un insecto atravesado por la luz (Eolas Ediciones, 2021) i Mi abuela no ha leído a Marx (Amargord, 2019). Ha participat en el llibre Miradas en torno al problema colonial. Pensamiento anticolonial y feminismos descoloniales en los Sures Globales (Akal, 2019). Els seus poemes i aportacions han estat inclosos a l’espectacle Gilâ (José Valencia i Miguel Ángel Vargas, 2017), a l’obra Bashavel (José Valencia, 2018) i en recopilacions de poesia tals com Palabras de Barricada (Queimada Ediciones, 2015) o Campamento Dignidad. Poemas para la consciencia (Zambra-Baladre, 2013). És part de l’equip coordinador del bloc 1492. Por un antiracismo político, a El Salto.

Paloma Chen és periodista i escriptora valenciana de famía xinesa. La seva investigació periodística Crecer en un chino va ser publicada a El Salto. Ha co-gestionat la plataforma Tusanaje, de difusió de manifestacions culturals de descendents de xinesos a països hispanoparlants, amb la qual ha coorganitzat jornades culturals i esdeveniments com la I Trobada de la Diàspora Xina a Espanya al Matadero de Madrid. Va guanyar el Premi Nacional de Poesia Viva “L de Lírica” 2020 i acaba de publicar el poemari Invocación a las mayorías silenciosas (Letraversal, 2022).

Mafe Moscosonascuda en un país bananer, treballa i investiga entre/a través/per a/amb/des de les creus entre etnografia, escriptura i art, des d’una perspectiva antiracista i feminista. Entre altres, és autora del llibre Biografía para uso de los pájaros: infancia, memoria y migración (2013) i del llibre de poesia Desintegrar el hechizo. Versitos anticoloniales (2021). Els seus treballs s’han publicat en revistes acadèmiques, llibres, fanzines i mitjans electrònics. Col·labora amb El Estado Mental y Plan V, El Salto i el diario.es.

Dinamitza: Synusia. Llibreria feminista antiracista del cordó metropolità de Barcelona. Neix en el si de l’Ateneu Candela (Terrassa), com una aposta política des del format de llibreria, agermanada en una sèrie de genealogies comunes en el marc dels moviments socials. Deu anys de caminar llibreter volent teixir a partir de la distribució de llibres i fanzines que les grans superfícies a priori expulsen i de la creació d’espais d’autoformació feminista i antiracista (per ex. l’Escoleta Popular de Lectures Transfeministes, cicles de lectura “L’agenda feminista serà anticolonial o no serà” o la recentment inaugurada biblioteca “A descolonizar hermanes“).

Col·labora: La Ciutat Invisible. Cooperativa autogestionària


  • 25/03/2022 / antiracisme, art, literatura


  • 1 Star (No Ratings Yet)
    Loading...
  • <iframe width="600" height="60" src="https://player.xrcb.cat/?url=https://xrcb.cat/wp-content/uploads/2022/04/Podcast_Literatura_i_raca-1.mp3&podcast=21M | Sobre literatura i “raça”&podcastlink=https://xrcb.cat/en/podcast/21m-sobre-literatura-i-raca/&radio=Espai Avinyó – Llengua i cultura&radiolink=https://xrcb.cat/en/radio/espai-avinyo/" frameborder="0" scrolling="no" style="overflow: hidden; max-width: 100%;">Iframe no esta soportado en tu navegador.</iframe>